fredag 4 april 2014

Pulled Fallow Deer

Är det nåt som verkligen haft en oerhörd genomslagskraft i matvärlden jorden runt, oavsett om man tillhör matbloggarsläktet eller inte, så är det väl Pulled Pork och Pulled Beef. Frågan är väl om en maträtt tidigare har blivit så omskriven, fotograferad, omtalad, tillagad och förändrad som detta långkokta, dragna köttet? Men egentligen är det väl inte så konstigt, det är ju ett otroligt enkelt sätt att laga till en middag som smakar mycket och som smakar gott.

Just att det sköter sig själv i grytan gör ju att man kan lägga lite mer krut på tillbehören också, vissa tycker kanske det är det roligaste de vet med matlagningen. Herr Mårtensson tillhör dock de som tycker att det är roligare att testa hur det är att koka sönder olika köttsorter och dra itu dom:) Nu senast var det hjort som provades och det kan vi säga er att har ni möjlighet att lägga era händer på hjortkarré så ska absolut göra Pulled Deer. Det blev ett oerhört lyckat resultat!


Den där viltsmaken som vissa kan ha lite svårt för försvinner nästan helt när hjorten tillagas på detta viset, men för den sakens skull blir det inte en sämre smak på middagen, ingen risk. Men köttet tar ju verkligen till sej av de andra smakerna som det kokar med i grytan, tack vare de många timmarna de spenderar där tillsammans.
I vårt kök lagades hjortkarrén i vår Crock Pot, men det går så klart att använda sej av ugnsform eller lergryta i en vanlig ugn! Fördelen med en Crock Pot är ju att man kan gå hemifrån under tiden som maten tillagas för att sedan komma hem och slå sej ner vid matbordet. Duka och ta upp mat får man dock själv göra, det finns ju begränsningar på vad den där pottan klarar av:)

Pulled hjort eller pulled deer
1 dovhjortskarré

Kryddrubb
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 msk grovt salt
½ dl muscovadosocker
5 enbär
1 msk lökpulver
Mortla alla ingredienserna tillsammans och rubba in köttbiten med blandningen.

3 gula lökar, grovt skurna
1 burk körsbärstomater
½ dl gin
1 dl smokey barbecuesås
Blanda ihop, lägg i botten på crock potten/lergrytan/ugnsfasta formen och placera köttbiten på gojan.
¤ Lägg på locket och ställ timern på 8 timmar, låg värme, på crock potten.
¤ Lägg locket på lergrytan och ställ in i kall ugn, ställ graderna på 125 och låt grytan stå inne i 4-5 timmar.
¤ Lägg lock på den ugnsfasta formen och ställ mitt i ugnen på 125 grader och låt stå i 4-5 timmar.
Under tiden kan man ju baka bröd som man kan ha till det vilda köttet.
När köttet är färdigt är det bara att ta två gafflar till hjälp för att dra sönder köttbiten i så stora bitar som önskas.

Före tillagningen... 

... och efter

Och så är det åter fredag, kära vänner, en solig med väldigt blåsig sådan för oss här nere i de södra regionerna. En stillsam helg väntar Mårtenssons, inget är inplanerat så vi kör på gehör. Let's dance bänkar vi oss framför ikväll, Håkans stora idol Steffo är ju med och han har faktiskt dansat rakt in i fru Mårtenssons hjärta också! Annars tycker vi att det är en rätt så trevlig säsong av programmet denna gången, glada människor i ett glatt tv-program:)

Vi önskar nu er alla er fantastiskt fin helg med godsaker både här och där!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Jag älskar fredagar och dragna djur!

    Pöss

    SvaraRadera
  2. Man kan inte låta bli att undra vad det blir härnäst som ska dras :-)

    Trevlig helg!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Lotta, här dras det både det ena och det andra, vad som väntar vet ingen...:)
      Tack,
      kramarna till dej

      Radera
  3. Pottan är bland det bästa som hänt oss, tycker vi i det här hemmet. Köttet ni lagat blir ju extra mört och man kanske kan tala om hemma-hjort, hihi?!

    Puss och kram! Jag gillar också Steffo eftersom han är kompis med min guru, Monika Ahlberg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det en smart attiralj den där pottan. Och himmahjort, off kårs!

      Se där, fler i fint sällskap:) Kram på dej

      Radera
  4. Man kan inte låta bli att undra vad som blir nästa trend i den här storleken? Och om alla dragna djur kommer hänga i? Eller om vi om tio år tänker om vi ska vara lite retro och göra Pulled Pork?
    Hur som, gott ÄR det! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, visst är det helt otroligt vilken grej den här dragna köttbiten blivit! Huga, vi får allt lite kramp när vi tänker på det där med matlagningen om tio år, jisses då betyder det ju att vi är tio år äldre:)

      Kramar till dej, Kim

      Radera
  5. Men jag tror jag dör... Detta låter som den godaste av alla varianter! Viltkött måste passa perfekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj då, nej gör inte det! :) Viltkött passar kanoners, du måste testa!

      Radera
  6. Ja det är en fantastisk festlig, men samtidigt så enkel o god maträtt. sen kan man ju finlira som man vill med tillbehören. Nu är det en storladdning på gång att ta med till påsk när vi ska vara i stugan.... perfekt "stugmat"

    SvaraRadera
  7. Helt rätt, man kan ju variera i en evighet säkert. Förstår att detta måste vara kanoners medtagningsmat!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!